Kjell Wallin – In memorian

Vi nåddes igår av budet att Kjell Wallin gått bort efter en kort tids sjukdom. Kjell var under många år en ledande tränare på Sundbyholmstravet och en viktig person för utvecklingen av vår verksamhet.


Kjell blev professionell tränare 1979. När Kjell bytte till amatörtränarstatus 2015 hade han genomfört 26 framgångsrika år i travets tjänst. Kjells största stjärna var Lanson som Kjell på slutet av 80- och början på 90-talet firade stora framgångar med. Lanson vann hela 36 lopp och 1,7Mkr, ofta efter sisuladdade avslutningar. Lanson var en viktig häst både för Kjell och Sundbyholm i en tid då travet via V65 och V75 blev mer allmänt uppmärksammat av en större publik. Andra profilhästar från Kjells träning som vi minns är trean i Oaks Amanda Celeber, ståtliga Almac, unghäststjärnorna Ameer Oman och Business Trip, finalisten i Stochampionatet Greenwish Village samt trean i Drottning Silvias pokal Barca. Kännetecknande för Kjells hästar var hur vältränade och i fin författning de var samt frammatchade och körda på varligt sätt för en lång karriär.

Kjell var utöver sitt tränarvärv mycket engagerad i sporten och tillförde klokskap och förnuft till många diskussioner om travets utveckling i allmänhet och Sundbyholms i synnerhet. Vi vet att Kjell har betytt mycket för ledare och styrelsepersoner i vår verksamhet som en källa till både inspiration och med välriktad återkoppling. I Kjells verksamhet, som han under många år drev tillsammans med sonen Tony, var omhändertagandet av hästägare i fokus där de speciellt utvecklade sällskapsutrymmen på Sundbyholm och fikarummet hemma på Bjällersta var viktiga mötesplatser.

Kjell föddes 1952 i Eskilstuna. Kjells föräldrar Eric och Ingegärd hade en sommarstuga i Sundbyholm och då väcktes ett tidigt intresse för trav även om det annars var tennis som gällde Kjell fram till 18-års åldern då en knäskadad stoppade hans fortsatta spel. Efter det, i slutet på 60-talet, blev det då mer trav och efter bl a en sejour som lärling hos Hans-Owe Sundberg blev Kjell sedan egen tränare. Kjells första kuskseger togs med en häst tränad av Rune Jederud och när han startade sin tränarrörelse 1979 så slutade första starten med seger på Solvalla. Totalt vann Kjell 701 segrar som kusk, den sista med Lotusjasmine 2017.

Kjell sörjs närmast av sin hustru Ann-Christin (Kicki) och barnen Tony och Cecilia med familjer.

Vi minns Kjell med värme

Ledningen och styrelsen för Sörmlands Travsällskap

Publicerad torsdag 12 januari 2023. info@sundbyholm.com