Svante och "drömmen" till Norge

På fredag ger sig Svante Ericsson iväg till Bjerkebanan i Oslo för att kvala in sitt nyförvärv Dream Creation till det norska Derbyt. Henrik Ingvarsson har tagit ett "snack" med Svante inför fredagens start.


Knappt en siffra rätt i tre starter under 2020.
Men i debuten för Svante Ericsson vecklades plötsligt en fullfjädrad tävlingshäst ut – igen.
Och på fredag ska hans nyförvärv Dream Creation kvala in till det finaste som finns...
 
Derby. Detta i kapplöpningssammanhang så väldigt märkvärdiga ord.
Ja, oavsett land i hästsportvärlden, så är denna löpning för tid och evighet något alldeles extraordinärt, något lite finare än allting annat – och bland det största som överhuvudtaget går att vinna.
 
På fredag ska Svante Ericsson alltså försöka ta sig in till sitt första av det som också brukar benämnas som ”Travsportens Blå band”. Med sitt spännande norskfödda nyförvärv Dream Creation.
En häst som inledde karriären urtjusigt, och efter bara några få starter kvalade in till Kriteriet i vårt västra grannland.
 
Men efter det har det strulat. Hästen gick tidigt till vinteruppehåll och under 2020 har det blott blivit tre starter. Tre misslyckade, i regi Trond Anderssen. Även om en viss insats i Ärjäng ändå stack ut.
– Ägargänget hos mig, På Stället, har velat få tag på en tävlingshäst, och en i ägarsällskapet, Roger, satt och följde tävlingarna i Årjäng en söndag i maj. Och såg då denne Dream Creation som han tidigare sett springa 1.14,5/2.600 meter, efter 70 meters galopp i norska lopparkivet... att igen fanns farten där, men det var något som inte stämde då han även i detta lopp på Årjäng felade bort sig. Det hela var en ren tillfällighet, och när de sedan kollade med de dåvarande ägarna så hade de väl knappast tänkt (sälj)tanken. Men vi lyckades likväl få till en affär, berättar Svante Ericsson.
 
Vilken vid debuten för fyraåringen, hemma på Sundbyholm nyligen, hade haft Orlando Vici-sonen i blott knappa två månader. Behandlad i framknäna var han redan när han anlände, någon ytterligare sådan har det blivit, men i övrigt har Svante som han uttrycker det: ”tränat på på sitt vis och som mina hästar brukar göra”. Och det lades också direkt upp en plan, ett sommarschema, för att kunna nå ett visst mål: just det där skimrande, märkvärdiga och lite finare – Derbyt. Det norska.
– Det schemat har sedan hästen och jag följt, och visst kändes det direkt i träningen att det var en nivå upp i mitt stall när det gäller klass. Snygg som attan är han också och jäkligt fin har han känts i jobben; samtidigt är det på något vis först i tävling man märker den största skillnaden på om en travare är något extra. Att det är då de höjer sig, istället för tvärtom... I reglerbarhet, inställning och totalt uppträdande. Det var faktiskt en otroligt häftig känsla att köra honom och känna just det!
 
Samtidigt som Svante erkänner...
– Jo, att det nog var länge sedan jag var så nervös som just vid den här debuten. Det var liksom inte riktigt läge för flopp, säger han och skrattar.
– Men jag hade bra feeling, och körde också på säkerhet genom första sväng. När han sedan kom till ledningen var det som sagt en skön känsla och han svarade säkert till slut. Jag ryckte tussarna 100 kvar för att liksom ha provat dem, och det blev ett bra test.
 
Uttagningsloppet till Derbyt körs som alltid på Bjerkebanan i Oslo, och Dream Creation går ut från bricka ett, strax efter klockan nio när solen gått ner på fredag kväll. De tre främsta i mål går till final...
– Jag hade väl helst tagit ett spår lite längre ut på vingen, samtidigt är det svårt att gnälla på bricka ett. Han kan öppna betydligt snabbare än senast, det är jag säker på, och första gången barfota bak tror jag kan bli en rejäl effekt.
 
Avslutar en positiv och förväntansfull Svante.
 
På väg mot karriärens första av det där märkvärdigt fina i hästsportvärlden...
 
Text: Henrik Ingvarsson

Publicerad tisdag 25 augusti 2020. info@sundbyholm.com